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The purpose of this guidance is to help the regulated public comply with the Board’s laws and 
rules. Please be advised that the guidance below is subject to change. If you disagree with the 
guidance, you may have the right to request a declaratory ruling from, or hearing before, the 
Board pursuant to Chapter 150B of the N.C. General Statutes. Moreover, an occupational 
licensing board does not have the authority to order an unlicensed person or entity to 
discontinue its practices. Only a court may determine whether an unlicensed person or entity has 
violated or is violating any law and, if appropriate, impose a remedy or penalty for the violation. 

 

North Carolina Board of Architecture & Registered Designers  

SUCCESSOR ARCHITECT OR REGISTERED INTERIOR DESIGNER POLICY 

 

This policy is intended as guidance in situations in which the architect or registered interior designer in 

responsible control of a project has either left the project, left a firm, has been taken ill or has died, or for 

some other reason is no longer associated or in responsible control of the project. In special 

circumstances, specifically where the original architect or registered interior designer, for whatever 

reason, is no longer associated with the project, a successor architect or registered interior designer may 

perform work on a set of plans originally prepared by the design professional. 

 

A successor architect or registered interior designer is prohibited from sealing incomplete plans originally 

begun or prepared under the original architect’s or registered interior designer’s responsible control. If the 

plans are incomplete, which is defined as having plans that are at a stage prior to submittal for use in this 

state, the successor architect or registered interior designer may not seal, the set of drawings prepared by 

the original architect or registered interior designer. Rather, the successor architect or registered interior 

designer must take all steps necessary to ensure that the drawings are prepared under his or her 

responsible control and make it his or her work product. This may include completely recreating the 

documents in their entirety.  

 

If the plans are complete and have been sealed for use in this state, the successor architect or registered 

interior designer may prepare and seal addenda sheets or cloud revisions or changes if they are necessary. 



The successor architect or registered interior designer may also use a disclaimer indicating that he or she 

is the ‘successor architect’ or ‘successor registered interior designer’  and is only responsible for the 

indicated work done under their seal.   

 
This policy may not be applicable when there are copyright disputes or contractual issues.   
 

Pertinent Sections of the Rules (Entire rule may not be quoted.) 

21 NCAC 02 .0203 RULES OF PROFESSIONAL CONDUCT 
 
(4) Responsible Control. No architect or registered interior designer shall affix his or 

her seal and signature to contract documents developed by others not under the 
architect's or registered interior designer's responsible control. "Responsible 
control" means that amount of control over and professional knowledge of the 
content of technical submissions during their preparation as is exercised by an 
architect or registered interior designer applying the required professional standard 
of care, including: 
(a) dissemination of programmatic requirements; 
(b) ongoing coordination and correlation of services with other aspects of the 

total design of the project; 
(c) verification with consultant that owner's requirements are being met; 
(d) authority over the services of those who assisted in the preparation of the 

documents; 
(e) assumption of responsibility for the services; 
(f) incorporation of services and technical submissions into design documents 

to be issued for permitting purposes; and 
(g) incorporation and integration of information from manufacturers, suppliers, 

installers, the architect's or registered interior designer's consultants, 
owners, contractors, or other sources the architect or registered interior 
designer knows to be reliable that is incidental to and intended to be 
incorporated into the architect's or registered interior designer's technical 
submissions if the architect or registered interior designer has coordinated 
and reviewed such information. 

(9) A licensee or registrant shall solicit or accept work on the basis of qualifications 
and: 
(e) shall represent to a prospective or existing client or employer their 

qualifications and the scope of their responsibility in connection with work 
for which they are claiming credit. Misrepresentation shall be found if any 
of the following is not complied with: 
(i) Each licensee or registrant shall state their prior professional 

experience and the firm they are representing while presenting 
qualifications to all prospective clients. If the licensee or registrant 
uses visual representations of prior projects or experience, all 
designers or architects of record shall be identified. 



(ii) An architect or registered interior designer who has been an 
employee of another firm may not claim credit for projects 
contracted for in the name of the previous employer. They shall 
indicate, next to the listing for each project, that individual 
experience gained in connection with the project was acquired as an 
employee and identify the previous firm. The architect or registered 
interior designer shall also describe the nature and extent of their 
participation in the project. 

(iii) An architect or registered interior designer who presents a project 
that has received awards or public recognition shall comply with the 
requirements in this Sub-Item with regard to project presentation to 
the public and prospective clients. 

(iv) Projects that remain unconstructed and are listed as credits in 
presentation items shall be listed as "unbuilt" or a similar 
designation, as determined by the architect or registered interior 
designer. 

 
 

(c) It is unprofessional conduct for an architect or registered interior designer 
to be found by a court to have infringed upon the copyrighted works of other 
architects, registered interior designers or other design professionals. 

 

 

21 NCAC 02 .0206 REQUIREMENT FOR AND USE OF PROFESSIONAL SEAL BY 
AN ARCHITECT OR REGISTERED INTERIOR DESIGNER 

(a)  An architect shall seal his or her work whether or not the work is for an exempt project as 
defined in G.S. 83A-13. An architect shall not sign nor seal drawings, specifications, reports, or 
other professional work that were not prepared by the architect or under his or her responsible 
control. Documents shall be sealed as follows: 

(1) An architect may seal those portions of the professional work that: 
(A) were prepared by or under the responsible control of persons who are 

licensed architects in this State if the architect has reviewed in whole or in 
part such portions and has either coordinated their preparation or integrated 
them into his or her work; and 

(B) are not required by law to be prepared by or under the responsible control 
of an architect if the architect has reviewed and adopted in whole or in part 
such portions and has integrated them into his or her work. 

(2) A registered interior designer may seal those portions of the professional work that 
were prepared by or under the responsible control of persons who are registered 
interior designers in this State if the registered interior designer has reviewed in 
whole or in part such portions and has either coordinated their preparation or 
integrated them into their work 

 



(7) Architects and registered interior designers shall affix their seal on one original of 
all their drawings and sets of specifications prepared by them for use in this State 
as follows: 
(A) on the cover sheet of each design and on each drawing prepared by the 

architect or registered interior designer for the design; 
(B) on the index page identifying each set of specifications; and 
(C) on the index page of all other technical submissions. For the purposes of 

this Rule, "technical submissions" refer to plans, drawings, specifications, 
studies, addenda, and other technical reports prepared in the course of 
practicing architecture or registered interior design. 

(8) Presentation documents, such as renderings created by an architect or registered 
interior designer used to communicate conceptual information, shall not be sealed 
or signed. 

(9) Documents considered incomplete by the architect or registered interior designer 
may be released for interim review without the architect's or registered interior 
designers seal or signature affixed, but shall be dated, bear the architect's or 
registered interior designer's name, and be marked or designated as follows 
"Incomplete - for interim review only and not intended for bidding, procurement, 
permit, or construction purposes." 

(10) Those sheets or pages prepared by licensed professional consultants, such as 
structural, mechanical or electrical engineers, retained by the architect or registered 
interior designer shall bear the seal and registration or license number of the 
consultant responsible therefore and shall not be sealed by the architect or 
registered interior designer. 

11) The use of the prescribed seal on paper is an individual act whereby the architect 
or registered interior designer must personally sign over the imprint of the seal. By 
sealing documents for use in this State, an architect or registered interior designer 
is representing that he or she is in responsible control over the content of such 
documents and has applied the required professional standard of care. The architect 
or registered interior designer is responsible for security of the seal when not in use. 

 
 
Approved by the Board of Architecture on April 13, 2018.   
Revised on September 13, 2023 
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